De schakel tussen intuïtie & manifestatie
De schakel tussen intuïtie & manifestatie

tweelingziel

Er is al zoveel geschreven over tweelingzielen, is er nog iets nieuws toe te voegen? Misschien geen sexy feiten, maar met name helderheid over de essentie van dit fenomeen. Wat wordt bedoeld met tweelingzielen? Hoe herken je jouw unieke tweelingziel? En wat is de opdracht die kleeft aan jullie weerzien? Voor velen betekent het echter juist de onmogelijkheid om samen te leven, levenservaring te delen of samen te werken. In dit blog lees je wat je te wachten en te doen staat.

Tweelingziel of zielsverwant?

Een ontmoeting en hereniging met je tweelingziel, vaak geïnterpreteerd als een idylle, een romantisch sprookje. Eenwording met iemand die je volledig begrijpt, op alle vlakken aanvult en altijd voor je klaar staat. Je hoeft nimmer meer alleen door het leven te laveren. Dit oer verlangen naar een complementaire wederhelft woekert in velen van ons. En begrijp ons vooral niet verkeerd, daar is niets mis mee. De vraag is hoe we dit verlangen gestalte kunnen geven zonder onszelf te verliezen in een droombeeld. Laten we eerst eens sec bekijken wat het woord tweelingziel eigenlijk betekent. En daarna de emotionele lading en impact erbij pakken.

De termen zielsverwanten en tweelingzielen worden regelmatig, maar ten onrechte door elkaar heen gebruikt. Er is namelijk een duidelijk verschil. Tweelingzielen representeren twee kanten van één en dezelfde ziel. Zielsverwanten onderhouden vaak een innige relatie (vriendschappelijk, collegiaal of in de liefde), maar zijn van oorsprong gescheiden zielen. Tweelingzielen zijn hetzelfde, elkaars complement. Zielsverwanten lijken sterk op elkaar. In het leven ontmoeten we veel zielsverwanten, maar slechts één tweelingziel. Mits een fysieke ontmoeting de bedoeling is natuurlijk, maar daarover straks meer.

Ont-moeten

Zodra je actief op zoek gaat naar jouw tweelingziel is de kans groot dat je hem of haar juist niet zult vinden. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het najagen van verwachtingen en doelen (vaak synoniem aan het opvullen van leegte in jezelf) brengt je verder van jouw levensweg. Een ontmoeting met je tweelingziel overkomt je. Ineens is het moment daar, voelt overweldigend en laat een onuitwisbare indruk achter. Hoe vaker je elkaar ziet des te meer je ontdekt hoe krachtig en intens jullie contact is. Elke ontmoeting bouwt voort op de voorgaande, laat je maar verrassen hoe vanzelfsprekend en vanzelf dit proces zich voltrekt. Probeer niet te sturen, maar vooral de energie te volgen.

Het wil niet zeggen dat jullie contact vanaf de eerste dag van een leien dakje zal gaan. Tweelingzielen spiegelen elkaar namelijk feilloos, leggen onbalans bloot bij de ander en halen de schaduwzijde in elkaar naar boven. Dit proces kan heftig, confronterend en pijnlijk zijn. Maar juist die pijn blijkt later groeipijn te zijn in dienst van een versnelde ontwikkeling op zielsniveau. Een blessing in disguise eigenlijk. Je slijpt en scherpt elkaar, hoe heftig ook, vanuit onvoorwaardelijkheid.  Jullie kunnen simpelweg niet anders; als je elkaar ontmoet is de opdracht om elkaar voort te stuwen in het proces van innerlijke groei en te verlossen van emotionele ballast die jullie niet langer dient.

Onvoorwaardelijk & onophoudelijk investeren in jezelf

Persoonlijke ontwikkeling en innerlijke groei vormen de sleutel tot succes. Tweelingzielen vinden elkaar niet door de horizon af te turen op zoek naar geluk dankzij de ander, maar door het perspectief te verleggen naar hun binnenwereld. Met name het thema eenzaamheid staat centraal op de persoonlijke agenda. Leren leven met alleen jezelf, genoeg hebben aan jezelf, het leuk hebben met jezelf, maar ook het aangaan van een betekenisvolle verbinding met de wereld om je heen zijn randvoorwaarden voor een blijvende en bloeiende tweelingziel connectie.

Als tweelingzielen herenigen zijn ze gerijpt, beide op een vergelijkbaar ontwikkelingsniveau aangekomen. In staat om op eigen benen te staan en elkaar te ondersteunen zonder op elkaar te leunen. Slechts dan zijn tweelingzielen helemaal klaar voor de grote ontwikkelingssprong die op de tweelinghereniging volgt; co-creëren voor de wereld. We eindigen dit blog met een prachtig citaat uit het boek Tweelingzielen, Vind je ware spirituele partner van Patricia Joudry &Maurie Pressman (2005, Deventer). Beter dan zij kunnen wij het niet samenvatten:

“Het vraagt een grote creativiteit om twee sterke zielen tot één te laten versmelten zonder dat ze daarbij hun individualiteit verliezen”. De evenwichtige verhouding tussen overeenkomsten en verschillen bij tweelingzielen is de bron van creatieve spanning tussen hen en de stuwende kracht achter hun daden. Kortom, de brandstof die het geheel op een hoger plan tilt”.

2 Reacties

  1. Ondanks dat er (tegenwoordig) veel geschreven wordt over tweelingzielen, blijft het fijn om er over te lezen. Het helpt toch iedere keer in dit proces..

    1. Dankjewel voor jouw reactie. De aarde is een mooie stageplek om je bewust te worden van wie je werkelijk bent, wat je daarvan weerhoudt en hoe je heelheid in jezelf kunt ervaren. Tweelingzielen kunnen elkaar intens spiegelen in dit proces. Wij zijn benieuwd naar hoe dat voor jou werkt. In verbinding met – of juist verwijderd van jouw tweelingziel.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Caspar Veeger

Caspar Veeger

Nicole Tulfer

“facebook email icon