De schakel tussen intuïtie & manifestatie
De schakel tussen intuïtie & manifestatie

Een hoofd vol ideeën, plannen en probleemsituaties. Actielijstjes die we moeten afstrepen van onszelf. Social media doet er nog een schepje bovenop; we doen verwoede pogingen alles te volgen en voor een ieder even attent te zijn. Met één muisklik dwalen we af naar het volgende. De minste of geringste tegenslag word je ineens teveel. Interne overstroming is een feit, je geduld is op! Waar en hoe kun je ’t (liefst zo snel mogelijk) terugvinden?

.

Geduld als een deugd

In onze vorige blogs schreven we al over compassie en dankbaarheid, Twee begrippen die in het verlengde liggen van geduld. Geduld is een deugd, duidt op een positieve eigenschap van een persoon of een ethisch zuivere manier van handelen. Aristoteles beschreef de vier kardinale deugden: wijsheid, rechtschapenheid, zelfbeheersing en standvastigheid. Geduld heeft verbinding met enerzijds wijsheid, anderzijds jezelf kunnen beheersen en de moed opbrengen om door te zetten.

Geduld is het vermogen om in een moeilijke of drukke situatie kalmte te bewaren. In de diepte te geloven dat alles goed zal komen en daar op te vertrouwen. Geduld vereist een vredig hart en mededogen hebben voor jezelf (compassie). Met zachtheid reageren op vertraging. Juist die vertraging gebruiken om overzicht te krijgen. Stil te zijn, intensief zonder oordeel waar te nemen. Geduld kalmeert je ziel, ongeduld weerspiegelt het ego dat de situatie naar zijn hand wil zetten.

“Schildpadden kunnen meer over de weg vertellen dan hazen”, Kahlil Gibran

Geduld en het natuurlijke ritme

Geduld hebben is niet alleen een deugd om toe te kunnen voegen aan jouw CV, lijst van bewonderenswaardige eigenschappen. Het is vooral een uiting van liefde. Liefde voor jezelf, dankbaarheid voor wie je bent. Door geduld te betrachten kom je tot bloei, ontdek je onvermoede kanten of talenten van jezelf. Pel die laagjes bescherming en aangeleerde gedragspatronen eens af. Wie ben jij werkelijk, waar sta je voor en word je door geraakt? Mag dat er allemaal  ongerept zijn?

Geduld is eveneens een uiting van respect naar de natuur in het algemeen. De natuur waarin alles haar eigen ritme heeft. Wij halen adem in een bepaalde sequentie. Bloemen en planten ontluiken. Elk in hun eigen tempo en binnen eigen mogelijkheden. Met een geweldige variëteit als gevolg. Alles heeft zijn eigen ritme, z’n eigen hartenklop. Geduld is direct verbonden met zelfliefde, jouw hartenklop, jouw natuur. Het vraagt je goed voor jezelf zorgen en de tijd te nemen om jezelf opnieuw te ontdekken.

Drie ondermijnende stemmetjes

Makkelijk gezegd zul je denken, maar hoe nu te voorkomen dat je in de geijkte valkuil trapt? Een eerste stap is te leren herkennen wat je precies afhoudt van geduldig zijn. Film eens terug in je hoofd naar situaties waarin je overspoeld raakte. Welke dingen in je hoofd of buiten jezelf bezorgen je een druk gevoel? Of, wanneer je wordt overvallen door ongeduld, ‘freeze’ de situatie. Stel vast waar het mee begon, wat zie je, welk gevoel of emotie roept het bij je op? Leer jezelf neutraal te observeren.

Vaak zijn er stemmetjes in je hoofd actief die een etiket plakken op een gebeurtenis. Er kunnen drie interne geluiden waar te nemen zijn: de stem van oordeel (vanuit je hoofd), de stem van cynisme (vanuit je hart) en de stem van angst (vanuit je wil). Deze stemmen zijn verbonden met teleurstelling en gekwetstheid uit het verleden. Ze remmen je om te ‘reframen’, het anders te bekijken, zodat je blijft hangen in een oude overtuiging (“ik kan het echt niet”), niet je hart te volgt (“is voor softies”) en niet handelt (“ik durf ’t niet aan”)

Wat kun je doen?

Ben je bereid om de volgende stap te zetten? Weerstandsdrempels te passeren? Jezelf steeds weer terug te brengen naar het moment? Want daar ligt de oplossing! Zodra je de toekomst erbij betrekt loop je op de zaken vooruit. Ontstaat angst voor te laat komen, deadlines niet halen. Als de situatie een herhaling van zetten is, vergelijk je deze onbewust met ervaringen uit het verleden. “Als ik te laat ben, dan word ik afgestraft.” Ze helpen je niet in het nu te blijven, te zijn. Wat levert de vertraging, de stilstand je op?

Alles valt of staat met aandacht. Wat gebeurt er nu precies? Wat vraagt het van mij? Als ik stemmetjes in mijn hoofd hoor, heb ik de keuze te horen maar niet te luisteren. Loslaten betekent volgens ons je niet hechten aan de inhoud, maar jezelf eindeloos gunnen opnieuw te beginnen. Fouten bestaan niet. Jij kunt dat wat er gebeurt in perspectief plaatsen. Jij en jouw hart zijn de regisseur, niet de gebeurtenis zelf. Wees dankbaar voor de ervaring. Dankbaarheid is een effectief medicijn. Zelfliefde het resultaat er van.

Tip: oefen eens wat vaker met wachten. In het bushokje, in de rij bij de kassa in de supermarkt, in de file. Of ga mediteren (kan in 1 minuut met open ogen, bewust ademhalen). Je hebt slechts je volledige aandacht nodig. Laat je die nu altijd bij je hebben! De ontspanning zal je goed doen op weg naar een geduldig zelf.

0 Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Caspar Veeger

Caspar Veeger

Nicole Tulfer

“facebook email icon