De schakel tussen intuïtie & manifestatie
De schakel tussen intuïtie & manifestatie

Vind jij jezelf moedig? Of kruip je liever weg in een hoekje als er een confrontatie op komst is? Vermijd je discussies? Of sta je juist op de barricaden als er sprake is van onrecht? Heb je de moed om tegen alle stromen in voor jezelf te blijven staan? Over deze laatste vraag gaat ons blog van deze maand! Wat betekent moedig zijn in deze tijd van bizarre onthullingen, turbulentie en op jouw eigen kompas teruggeworpen worden? Geen sinecure, werk aan de winkel, vooral op emotioneel gebied!

Afgescheiden zijn

Zaterdagavond zapte ik precies op het juiste moment naar de zender waar de science fiction film ‘Divergent’ was te zien. Geboeid bleef ik hangen toen bleek dat mensen in een samenleving onverbiddelijk werden ingedeeld in 5 facties, groepen met een specifieke kwaliteit/eigenschap: onverschrokkenheid, zelfopoffering, oprechtheid, eruditie of vriendschap. De facties leefden gescheiden van elkaar in de stad Chicago en bekwaamden zich ieder op hun gebied.

Wie niet tot een van de vijf ‘facties’ behoorde, werd niet getolereerd, leefde feitelijk als uitschot. Uiteraard zijn deze kwaliteiten allen mens eigen en onmogelijk van elkaar te scheiden. Bij elke mens zal de verhouding en onderlinge samenhang van deze eigenschappen een unieke mix zijn. In de film komt naar voren hoe pijnlijk het is om zo eendimensionaal te leven, gescheiden van invloeden uit andere perspectieven en uiteindelijk, blijkt, een recept voor volledige controle over de mindset.

De hoofdrolspeelster bekwaamt zich middels verschillende beproevingen in haar fysieke kracht, onverschrokkenheid ofwel moed. Moed is één van de zeven deugden en allerminst de saaiste. Moed wordt in diverse bronnen omschreven als: lef, durf en dapper zijn. Veelal geassocieerd met helden, legerleiders en strijd. Maar ook met bezieling; ‘courage’ is verwant aan het Franse woord ‘coeur’, dat hart betekent. Gedurende de film winnen zelfliefde en mededogen het van haar grootste angst.

Angst en kwetsbaarheid

“Ik leerde dat moed niet de afwezigheid is van angst, maar het overwinnen ervan” (Nelson Mandela)
Moed betekent volgens Mandela deze angst volledig (door)voelen en accepteren i.p.v. ontkennen. Wetenschapster Brené Brown, deed onderzoek naar de eigenschappen van moedige mensen en kwam tot voor haar zelf verrassende conclusies. Schaamte, angst en kwetsbaarheid zijn belangrijke factoren, die steeds weer terugkwamen in de interviews die ze afnam.

Uit haar onderzoek blijkt dat moedige mensen compassie tonen. Maar ook actief connectie en verbinding aangaan. Ze investeren onophoudelijk in relaties of ze nu slagen of niet. Verbinding geeft het leven betekenis. Voorwaarde is wel dat je het vermogen hebt om verbinding te voelen en je in die verbinding kwetsbaar durft op te stellen, imperfecties van jezelf accepteert, een open & luisterende houding aanneemt en dankbaar bent voor wie jij bent, de ander en het leven zelf.

Een speels doorzettingsvermogen

“Moed ontstaat uit een aaneenschakeling van mislukkingen zonder daarbij het enthousiasme te verliezen” (Winston Churchill) Een wijze uitspraak, maar nog niet zo gemakkelijk te verwezenlijken. “We are wired for struggle and it’s a handicap”, onderstreept Brené Brown. De mens is zo gewend om ten strijde te trekken tegen angst, falen en pijn. De grootste aanjager van dit proces is ons hoofd vol mentale concepten, die zich hebben vastgezet in het verleden en repeterend ten tonele verschijnen.

Ze malen door jouw hoofd, patronen die je zelf soms niet eens meer herkent of erkent. Ook al heb je jaren lang sessies ondergaan ter verwerking van jeugdtrauma’s of met jouw familie alles al uitgesproken. De emoties van toen komen nogmaals in de rauwste essentie naar boven onder invloed van opgevoerde frequenties in de kosmos. Heb de moed ze liefdevol te omarmen en opnieuw te doorleven. Er dwars doorheen te gaan tot op de bodem, met een gezonde dosis humor!

Man/vrouw balans in de basis

“Pas als je de moed toont je eigen weg te gaan, toont de weg zich aan jou”, schrijft Paulo Coelho. Hij appelleert aan een rotsvast innerlijk vertrouwen, waarover ieder mens in essentie beschikt. Moed en vertrouwen gaan hand in hand. Moed vertegenwoordigd in kracht & uithoudingsvermogen (mannelijke energie) maar ook in acceptatie en mildheid vanuit het hart (vrouwelijke energie). Geholpen door dit tijdsgewricht waarin verwerkingsprocessen sneller en moeitelozer verlopen.

Het helen van oude wonden, speelt zich vooral af in de onderste drie chakra’s. Het 1e chakra representeert de mate waarin jij je voldoende veilig gehecht/geaard en zelfstandig voelt om jouw missie op aarde gestalte te geven. Het 2e chakra kan alleen dan zuiver ontvangen, invoelen en je verbinden met anderen als belemmerende emoties zijn losgeweekt en verwerkt. Als het 3e chakra in balans is, zul je met zelfvertrouwen jouw creativiteit en inspiratie naar buiten kunnen brengen.

In ons volgende blog gaan we verder in op het effectief opschonen van de drie onderste chakra’s. En hoe je zelf gevende en ontvangende energie weer in balans kunt brengen.

Wil je meer lezen over het onderzoek van Brené Brown, kosmische energie of de film bekijken? Klik dan op de links hieronder:

1 Reacties

  1. Ja is het antwoord op de vraag die bovenaan de blog staat.
    Het gevoel was zo sterk dat er geen houden meer aan was. De dag dat ik de roep hoorde om te gaan leven naar wie ik werkelijk ben, no matter what, ben ik gegaan. Man, huis en haard verlaten. Een half jaar heb ik gezworven en de relatie afgerond. Sinds december leef ik vanuit een camper met mijn 2 pony’s. Nog nooit ben ik zo gelukkig geweest, ik heb het gevoel dat mijn leven net is begonnen.
    Ja ik heb angst gekend, ik heb me heel kwetsbaar gevoeld omdat ik niet meer in het plaatje pas. Ik heb me een mislukkeling gevoeld, “wat heb ik bereikt in de maatschappij?” – geen inkomen, geen huis. Het was een zwart gat waar ik inviel. Tijdens het vallen voelde ik dat ik niets meer te verliezen heb en voelde ik een ongekende innerlijke rijkdom en vrijheid.
    Mijn passie heb ik gevonden, vanuit die trilling wijst het leven mij de weg en ontstaan er nieuwe contacten. Aho

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Caspar Veeger

Caspar Veeger

Nicole Tulfer

“facebook email icon