De schakel tussen intuïtie & manifestatie
De schakel tussen intuïtie & manifestatie

We tellen af, de donkerste dag van het jaar is geweest. De kerstdagen inmiddels achter de rug. Langzaam bewegen we toe naar meer licht. Vandaag, de laatste dag van 2016, biedt gelegenheid om het jaar te overzien en intenties te formuleren voor 2017. Wij stellen voor de goede voornemens eens achterwege te laten en je te richten op de energie van dankbaarheid. Wat is er allemaal al, wat mag ik in het licht zetten, koesteren, omarmen en uitdragen? Wedden dat je er blij van wordt?!

Dankbaarheid is de kortste weg naar geluk

Dankbaarheid maakt je bewust van en toont je waar je al over beschikt in het leven. Het staat synoniem voor open zijn als een kind, verwonderd de wereld in staren. De kunst van ‘in het moment zijn’ ervaren en vooral genieten. Waarderen, een begrip dat nauw verbonden is met dankbaarheid, roept op de waarde van iets of jouw (eigen)waarde (heel belangrijk als eerste stap) te eren! Dankbaarheid draagt bij aan je gelukkig voelen, gelukkig zijn.

Dankbaarheid  geeft de ziel ruimte, lucht en voorkomt klachten als stress, ontevredenheid , somberheid en gejaagdheid. Voortkomend uit de rat race naar meer en beter; ultiem moeten presteren, opbieden tegen collega’s, de beste ouder voor je kind te zijn, streven naar meer materiële middelen. Kortom the survival of the fittest die je uitput, zoals in het FD van 16 januari 2016 door Manfred Kets de Vries wordt beschreven in zijn artikel: ‘De kracht van dankbaar denken’

Sommige dingen zijn zo vanzelfsprekend, dat we vergeten om er dankbaar voor te zijn

In eerdere blogs hebben we geschreven over belastende koorden met familieleden, collega’s, management en (ex) partners. Veelal werken die koorden beklemmend, veroorzaken ze verdriet, spanning, boosheid en frustratie. Toch benadrukten we steeds dat deze koorden ook leermateriaal zijn, je ziel slijpen en je dichter naar je kern brengen. Wat is voor jou echt belangrijk? Wat dient je, helpt je vooruit in het leven?

Ongetwijfeld zijn tijdens het kerstdiner zich herhalende familiepatronen de revue gepasseerd. Of heb je enorm veel tijd nodig om je werk achter je te laten en in een staat van ontspanning te geraken. Onvermijdelijke dynamiek zul je misschien denken, maar er is ook een ander perspectief op los te laten. Absorbeer de volgende uitspraak eens in je hart: “Dankbaarheid is respecteren wat een ander je gegeven heeft”

Jezelf toestaan de giften te ontvangen

Je moeder heeft je het leven gegeven. Vader en moeder leren je over de interactie van mannelijke en vrouwelijke energie. Broers en zussen spiegelen je belangrijke levensthema’s. Jouw lichaam doet ’t elke dag weer, cellen vernieuwen zich continu op weg naar gezondheid. Vrienden steunen en inspireren je. Collega’s kies je niet zelf, maar dagen je wekelijks uit tot samenwerking en voortgang.

Gezegend ben je met een baan waarmee je jezelf en eventueel gezin kunt onderhouden. Ofwel de overheid voorziet in enige vorm van uitkering. De natuur stelt je in staat om tot rust te komen en op te laden. Leven in vrijheid is ons grote goed. Realiseer je dat er altijd een ander op de wereld is die er alles voor over zou hebben om de dingen, die jij dagelijks voor lief neemt, te mogen ervaren.

Dagelijks onderhoud, het recept voor innerlijke vrede

Voornemens voor een nieuw jaar gaan vaak over wat je niet wilt; minder gewicht dus meer sporten. Je wilt dingen loslaten, achter je laten, eigenlijk imperfectie uitbannen. Wij vragen je nu; ben je in staat jezelf te vergeven, jezelf te nemen zoals je bent en anderen te zien in hun potentieel aan kracht en liefde? Stel je hoofd in dienst van je hart. Dankbaarheid doet een beroep op het geheugen van het hart waarin alles zonder mits of maar wordt opgeslagen.

De Zuid Afrikaanse hoogleraar D. Strümpfer stelt dat dankbaarheid een vorm van eerbied is. Waardering uitspreken voor wat je hebt. En het goede nieuws is, het reguleren van emoties en dankbaarheid kun je trainen. Zoals je in de sportschool werkt aan een sterker en gezonder lijf, kun je ook de spier van dankbaarheid trainen. Maak een gezonde portie dankbaarheid onderdeel van elke dag! Mediteer, schrijf in een dagboek of spreek je uit naar je dierbaren.

Deel jouw dankbaarheid

Een waardevol leven is immers een verzameling van dankbare momenten. Laat je ons weten waar jij dankbaar voor bent?

Happy New Year!

0 Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Caspar Veeger

Caspar Veeger

Nicole Tulfer

“facebook email icon