De schakel tussen intuïtie & manifestatie
De schakel tussen intuïtie & manifestatie

Compassie, het recept voor wereldvrede

Onlangs kwam ik in contact met mensen, verbonden aan de organisatie Handvest voor Compassie. Naar aanleiding van een oproep van Karen Armstrong in 2009 tot meer compassie, medeleven en hart voor de wereld, is er een charter opgesteld. Een charter waarin de basiswaarden van vreedzaam samenleven zijn opgetekend. En dat aantoont dat deze basiswaarden in alle religies/geloofsovertuigingen voorkomen. Zo zijn we natuurlijkerwijs met elkaar verbonden en willen we diep vanuit ons hart immers allen hetzelfde. Compassie zetelt in ieder mens.


Innerlijke & uiterlijke vrede

Compassie is een equivalent van vrede. Innerlijke vrede, vrede sluiten met bijvoorbeeld jouw hoog gevoeligheid. Een gewetensvraag: kun je jezelf vergeven voor het toch overspoeld raken door negatieve energie om je heen? Kun je accepteren en voelen dat dit bij je hoort? Jezelf de kans geven er neutraal naar te kijken om het gegeven vervolgens in oprechte liefde te omarmen?

Compassie begint namelijk in eerste instantie bij jezelf. Als je in staat bent medeleven op te brengen voor jezelf, dan kun je pas echt naar buiten toe compassievol zijn richting anderen. Net als in het vliegtuig wanneer zich een noodsituatie voordoet, je eerst het zuurstofmasker bij jezelf op doet om daarna jouw kind of een ander naast je zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Volledig compassievol zijn met jezelf

Innerlijke vrede betekent ook de zelfliefde of compassie op alle lagen (fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel) toelaten. Lief zijn voor jouw lichaam. Welk voedsel neem je tot je? Is dit wat jouw lichaam aangeeft en van je vraagt? In hoeverre brand je jouw lichaam op? Ben je in staat vrede te sluiten met je gedachten en jouw emoties? Niet wegstoppen, maar juist erkennen en ruimte geven.

De verschillende lagen zijn elkaars vrienden, het gaat om het verbinden en verbroederen van die verschillende lagen. Hoe kunnen jouw emoties losgelaten en geheeld worden? Hoe kunnen je gedachten daarbij helpen? Denk eens aan het formuleren van positieve affirmaties (“ik ben het waard om gelijkwaardige liefde te ontvangen, doordat ik mezelf eerst liefheb”). Maar ook goed zorgen voor je lichaam door te sporten om zo afvalstoffen en negativiteit sneller af te voeren.

De vredesvlam verspreiden

Als je compassievol leeft (jezelf waardeert, leuk en de moeite waard vindt), straal je dit automatisch uit. Zo steek je onvermijdelijk de innerlijke vlam van andere mensen aan. Je wordt gezien en jouw aanwezigheid inspireert familie, vrienden, mensen om je heen. De wereldvrede begint bij 1 persoon die de fakkel doorgeeft. Bewustzijn is de sleutel!

En natuurlijk ben je verre van perfect en wisselt ’t van dag tot dag. Maar weet dat alleen de wil en het bewustzijn om compassie toe te laten al een stroomversnelling op gang brengt. Het is een uitdaging, maar inmiddels ook een must in deze wereld vol onrust, oorlog en onverdraagzaamheid. De buitenwereld komt knalhard jouw systeem binnen als je niet nu meteen voor jezelf gaat zorgen.

Compassie & wereldvrede

Wereldvrede, een groot thema met een simpele oplossing. Namelijk terug naar de oorsprong, daar waar alles nog heel is. Waar flow is en je daar volledig mee verbinden. Soms is dat in gedachten terug gaan naar jouw kindertijd. Toen je nog onbevangen en open in de wereld stond. Maar je kunt ook in het nu in jezelf investeren door actief op zoek te gaan naar het verzorgen en helen van jouw wonden.

Er is tegenwoordig een keur aan trainingen, workshops en healing vormen beschikbaar. En vergeet de dierbaren om je heen niet. Als we elkaar helpen en ondersteunen via de verschillende lagen, werken we tegelijkertijd aan een compassievolle community. Want wij zijn er van overtuigd dat elk mens in essentie gelukkig wil zijn. Op zoek is naar zingeving in het leven. En het liefst in harmonie ervaringen met elkaar deelt.

Wereld Vrede Dag

Woensdag 21 september is gedoopt tot Internationale Dag van de Vrede.
Laat ons weten hoe jij compassie & innerlijke vrede beleeft en uitdraagt!

http://www.handvestvoorcompassie.nl/

https://www.ted.com/talks/karen_armstrong_makes_her_ted_prize_wish_the_charter_for_compassion

2 Reacties

  1. Zo leuk met jullie weer gesproken te hebben! Het moment volledig open,naar de vredeswandeling gegaan. Eerst de tentoonstelling van Ai Wei Wei bezocht.. Omdat dat met elkaar in 1 lijn ligt. De wandeling bleek een inleiding te hebben. Mensen die spraken en vertelden over hun invulling van “wat gedaan moest worden”. Heb niet meegegeten. Het was genoeg voor vandaag. Terwijl de zon ondergaat, kijken waar mijn vredesdoel ligt. De tijd nemen om te zijn en te voelen. Dat is compassie voor mezelf..

    1. Hi Manous,

      Was een mooie bijeenkomst met de vrede wandelaars in het Vondelpark! Met passie onze verhalen en drive delen, samen op pad. Met ontzag en begrip voor hen die op de vlucht zijn door oorlog, geweld en onderdrukking. Op zoek naar een vreedzaam bestaan, met de simpele wens gelukkig te zijn. Elke vluchteling neemt zijn hart mee onderweg. Wij kunnen onze harten vol wijsheid, liefde en levenslessen open stellen en verbinden met hen. Onze broeders en zusters energetisch omarmen en dragen, zoals je ook jezelf draagt in het leven. En Moeder Aarde jou weer een basis biedt. Hoe vrediger in jezelf, hoe krachtiger de omhelzing. Dat is compassie voor mij. Fijn dat je er bij was 🙏

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Caspar Veeger

Caspar Veeger

Nicole Tulfer

“facebook email icon